Stampedo, nova skladba po daljši odsotnostiCenjeni postojnski rockerji Mary Rose se po daljši odsotnosti vračajo na sceno. Razlog prekinitve delovanja te zdaj že kar legendarne skupne je bila zahtevna operacija in kasnejše dolgotrajno okrevanje njenega kitarista, ustanovitelja Ekija Alilovskega, ki se zdaj počasi vrača v staro formo.

Mary Rose so posneli skladbo z naslovom Stampedo, ki predstavlja začetek novega in morda malce drugačnega poglavja v več kot petindvajsetletnem delovanju skupine. Skupina, ki je do zdaj objavila vsega dva albuma, ki pa uživata kultni status, je za odločitev o končni podobi skladbe Stampedo ubrala prav posebno pot. Člani benda, pevec Žanil Tataj - Žak, basist Mitja Kobal, klaviaturist Sandi Trojner in bobnar David Debevec so se za teden dni preselili v Ekijevo hišo, kjer so poslušali materiale, ki so jih predhodno posneli v studiu TONITON. Da bi skladbo kar najbolj izpilili, so postavili mini-snemalnico in posneli še nekaj dodatkov, okraskov in vokalnih linij.

»Vladalo je pravo bendovsko vzdušje,« je povedal Alilovski, »imeli smo 'neskončno' veliko časa, da smo lahko v miru večkrat poslušali, kaj smo posneli, kako posneto zveni in se nato odločali, kaj bomo uvrstili v skladbo in česa ne«.

Ves material je nato ponovno romal v zgoraj omenjeni studio, v katerem je producent Jurij Toni, ki že od samega začetka sodeluje z Mary Rose, poskrbel za eksploziven miks, čisto produkcijo in vse ostale zvočne zadeve. Rezultat je Stampedo, zagotovo ena najbolj napadalnih in neposrednih skladb v vsej zgodovini ustvarjanja Mary Rose.


Še zanimivost za konec

Stampedo je z naskokom najkrajša skladba, ki so jo kdajkoli naredili Mary Rose.
V luči tega dejstva lahko Stampedo vzamete tudi kot provokativno napoved albuma Resničen svet, ki ga skupina že dlje časa pripravlja. Provokativno v smislu tega, da Stampedo ne bo edino veliko presenečenje prihajajočega albuma.